Agaat

Vandaag ga ik de prachtige steensoort agaat bespreken.

Wat is agaat

Agaat is een variant van chalcedoon en kan wit, grijzig, blauwachtig, roodachtig en bruinachtig zijn met smalle banden in verschillende kleuren. Afhankelijk van de kleur en banden onderscheidt men verschillende varianten zoals: boomagaat, Botswana agaat, mosagaat, kantagaat, snakeskin of slangenhuidagaat, vuuragaat en turitella agaat. De steen is licht doorschijnend en heeft een matte tot zijdeglans.

Oorsprong

Agaat wordt o.a. gevonden in Brazilië, Uruguay en de Verenigde Staten. De naam agaat komt van het Latijnse achates, de naam van een rivier op Sicilië waar deze steen voor het eerst gevonden werd.

Cultuur

De agaat wordt al meer dan 8000 jaar gebruikt. De naam van agaat is gegeven door Theophrastus (371 – 287 v. Chr.), een Griekse filosoof en schrijver. De oude Egyptenaren hebben rolweerstand, scarabeeen en kralen van agaat gemaakt. De oude Grieken maakten prachtige cameeen en intaglio’s, waarbij bewust gebruik werd gemaakt van de verschillende kleurlagen van de agaat. Uit de Romeinse tijd stammen prachtige zegelringen, cameeen en andere sier- en gebruiksvoorwerpen van agaat. De Romeinen gebruikten agaat als talisman tegen vergiftigingen door slangenbeten en (moedwillige) voedselvergiftiging. In de middeleeuwen dacht men dat je door agaat te dragen het weer gunstig kon beïnvloeden, regen en onweer zouden afgewend worden en een overvloedige oogst zou gewaarborgd zijn. Ook dacht men dat mannen met sieraden van agaat seksueel zeer aantrekkelijk zouden zijn voor dames. Vanaf de 16e eeuw werd in Duitsland, en met name in Idar-Oberstein, agaatvan edelsteenkwaliteit gevonden. De agaatmijnen in Duitsland zijn inmiddels uitgeput, maar Idar-Oberstein heeft nog steeds een reputatie op het gebied van de verwerking van agaat.

Werking

Veel mensen kennen edelstenen bepaalde spirituele of fysieke krachten toe. Mijn keuze voor edelstenen is hier niet op gebaseerd, ik vind het gewoon prachtige stenen, gevormd in de Schepping, waar wij van kunnen en mogen genieten.

Men zegt dat agaat je beschermt tegen ongeluk en pech, het een vrolijk humeur geeft en een goede gezondheid. Agaat maakt rationeel, minder emotioneel. Het helpt bij het verwerken van verdriet. Agaat geeft een gevoel van geborgenheid, harmonie en ingetogenheid. Angsten en fobieen zouden minder worden met het dragen van, vooral roze, agaat. Agaat bevat veel sporenelementen en werkt in op de epifyse. Hierdoor heeft agaat een gunstig effect op problemen met slaap- waakritme, inslapen en doorslapen. Agaat heelt allerlei ontstekingen, zoals oogontsteking, maagvliesontsteking en blaasontsteking. Ook huidklachten zouden geheeld worden met agaat, zoals bij schaaf- en brandwonden, kleine sneetjes, pukkeltjes, acne en eczeem.