Amethyst

In dit blog bespreek ik de prachtige edelsteen amethyst.

Wat is amethyst?

Amethyst is een lila tot donkerpaarse, doorzichtige steen met een glasachtige glans. De steen behoort tot de quartz-familie. Groene ametyst ontstaat door verhitting van de paarse amethyst en heet prasioliet. De kleur wordt veroorzaakt door ijzer in combinatie met ioniserende straling. Bij kunstlicht is amethyst minder mooi. Metamorfieten, hydrothermaal, alluviale afzettingen. Deze kristallen groeien steeds op de onderlaag, de prisma’s zijn vaak zwak ontwikkeld en daardoor overheersen de kristalspitsen; hier is ook de kleur het krachtigst. Deze gedeelten worden er afgeklopt voor verder gebruik. Amethyst kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

Oorsprong amethyst

Amethyst wordt over de hele wereld gevonden, maar de grootste vindplaatsen zijn Uruguay en Brazilië. Recentelijk wordt in Bolivia de zogenaamde ametrien gewonnen, een amethyst-citrien, waarbij de violette en gele kleuren afwisselen, maar de overgang tussen de kleuren is scherp begrensd. Verder vindt men amethyst In Noord-Amerika, Canada en Mexico. India, Myanmar, Japan, China en Korea, Sri Lanka, Zimbabwe, Congo en Australië zijn ook belangrijke producenten. In Rusland wordt amethyst gevonden in de Oeral, Jakoetsk en op het schiereiland Kola. In Europa wordt amethyst ook gevonden in Armenië, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Zwitserland en Ierland. In Het British Museum bevindt zich een unieke geslepen steen van 343 karaat.

Cultuur

De naam amethyst is afkomstig van Oudgrieks amethustos. Amethyst was al bekend bij de Egyptenaren, Romeinen en Etrusken. Plinius de Oudere heeft de amethyst al beschreven. In de middeleeuwen werd de amethyst ook in Europa zeer gewaardeerd. Hij werd bisschopssteen genoemd, omdat het vroeger een geliefde steen was voor kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders en hij magische krachten zou bezitten. Het was het symbool van de verliefden, de steen van de matigheid, beschermer tegen tovenarij en hekserij. Amethysten werden vaak gebruikt in staatsjuwelen, zoals de scepter van Catharina de Grote en de scepter van de Britse Kroon.

Scepter

Werking

Veel mensen kennen edelstenen bepaalde spirituele of fysieke krachten toe. Mijn keuze voor edelstenen is hier niet op gebaseerd, ik vind het gewoon prachtige stenen, gevormd in de Schepping, waar wij van kunnen en mogen genieten.

Amethyst heeft een beschermende en zuiverende werking. De steen bevordert zelfinzicht en helpt je om eerlijk te zijn naar jezelf toe over gedrag dat schadelijk kan zijn en niet in dienst is van je hoogste zelf. Het helpt je bijvoorbeeld om verslavingen te onderkennen en aan te pakken. Amethyst is vanwege haar reinigende werking ook heel geschikt om een ruimte te zuiveren. Het heeft ook een reinigende werking op het lichaam en een positieve invloed op het zenuwstelsel, hoofdpijn en migraine, nachtmerries en andere slaapproblemen.