Aventurijn

Wat is aventurijn?

Aventurijn is een mooie groene quartz/kwarts. Het is een populaire edelsteen, vooral vanwege de bijzondere glinstering, de zogenoemde aventurisatie (of schiller-effect). Soms is de glinstering het best te zien met een microscoop. De naam aventurijn wordt soms gebruikt als verzamelnaam voor twee verschillende stenen:de aventurijn quartz waar het in dit blog over gaat, en de aventurijn veldspaat of zonnesteen. Deze veldspaat is geel-oranje en heeft totaal andere eigenschappen. Behalve groen, kan aventurijn ook andere kleuren hebben, zoals: oranje, geel, rood, wit of blauw. Aventurijn heet ook wel aventurien. Andere namen zijn chrysoquartz en greenlandiet.

Oorsprong en cultuur

De naam aventurijn is afgeleid van Italiaanse per avventura (per ongeluk, toevallig). Het mineraal is vernoemd naar al bestaand glinsterend groen glas dat toevallig was ontstaan. Aventurijn was in het oude China zeer geliefd. De Chinezen beschouwden alle groene stenen als krachtige amuletten voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, voor concentratie en voorspoed in het leven. Het keizerlijk zegel was gemaakt van aventurijn; de steen werd yu (keizersteen) genoemd. De oudste voorwerpen van aventurijn die in China zijn gevonden, dateren uit de derde eeuw voor Christus. Het gaat vaak om sieraden en beeldjes. Populair was de aventurijnen schildpad, symbool van geluk en een lang leven. De oude Grieken meenden dat de aventurijn de drager ervan van moed, optimisme, eerzucht en doelbewustheid geeft.

Werking

Veel mensen kennen edelstenen bepaalde spirituele of fysieke krachten toe. Mijn keuze voor edelstenen is hier niet op gebaseerd, ik vind het gewoon prachtige stenen, gevormd in de Schepping, waar wij van kunnen en mogen genieten.

 

Aventurijn is een zusje van bergkristal en heeft dezelfde helende eigenschappen. Aventurijn heeft een sterke geestelijk werking. De steen geeft inspiratie en stimuleert creativiteit en originaliteit. Aventurijn geeft emotionele rust en een gevoel van welbevinden, het helpt zorgen los te laten, wat een ontspannend effect heeft. Aventurijn heeft net als bergkristal een sterke werking op huid, haar, tanden en botten. Het heeft daarnaast en sterk effect op spier- en bindweefsel, verbetert de werking van het hart en bloedsomloop en versterkt de vaten. Aventurijn, gedragen op harthoogte, stimuleert de bloedsomloop. Door zijn groene kleur is aventurijn kalmerend, het helpt malende gedachten te stoppen en bevordert een rustiger gedrag en een betere nachtrust. Het dragen aventurijn neemt maagdarmklachten weg, zoals een opgeblazen gevoel, verstopping en diarree.