
Chalcedoon is een prachtige steen. Daarom deze keer wat meer informatie over deze steen
Wat is chalcedoon
Chalcedoon is eigenlijk een groep quartzen met een vezelachtige structuur. Enkele stenen die binnen deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld carneool, een rode tot donkerbruine soort, het groene, doorzichtige prasem, onyx, met witte en zwarte banden, het appelgroene chrysopraas en heliotroop is een groene variant met roodachtige vlekjes. Enkele andere soorten chalcedoon zijn bijvoorbeeld: sardonyx, blauwe chalcedoon, rode chalcedoon, roze chalcedoon en dendrietenchalcedoon. De blauwe chalcedoon is licht, tot helder blauw, soms met een streeppatroon, somsjuist effen van kleur. Het mineraal is deels of geheel doorschijnend tot doorzichtig. Het is een zuivere quartz die eigenlijk wit is. De mooie blauwe kleur is een gevolg van een natuurkundig verschijnsel dat ontstaat door de microkristallijne structuur van de steen. De microscopisch kleine kristallen verstrooien het invallende licht: het blauwe deel van het kleurenspectrum wordt veel meer verstrooid dan het rode deel. Het gevolg: wij zien de witte steen als blauw.
Oorsprong chalcedoon
De blauwe chalcedoon dankt zijn naam aan de oude stad Chalcedon, die in de oudheid in Klein – Azië aan de Bosporus was gelegen, tegenover Byzantium. De benaming amoriet voor een blauwe chalcedoon is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van Amor, de Romeinse God van de liefde. Chalcedoon is al meer dan 8000 jaar bekend en geliefd. Aanvankelijk diende het als grondstof voor het vervaardigen van werktuigen, zoals messen. Pas later werd het ook als siersteen gewaardeerd. India was lange tijd de leverancier van kralen van chalcedoon. Vooral vanaf 1800 v. Chr. werden kralen ook als ruilmiddel, als geld gebruikt. Chalcedoon wordt o.a. gevonden in Groot – Brittannië, Brazilië, Verenigde Staten, Turkije en Tsjechië.
Cultuur
De oude Egyptenaren maakten van chalcedoon onder andere scarabeeen, meestal doorboord en voorzien van hiërogliefen en andere siervoorwerpen. Ook kralen, hangers, oorbellen, zegels en amuletten met chalcedoon waren populair. Uit de Romeinse tijd (753 v. Chr. – 476 n. Chr.) stammen de prachtigste cameeen en intaglio’s van chalcedoon, met portretjes van geliefden, helden en keizers. De chalcedoon werd bij de Romeinen ook gedragen als amulet tegen vergiftiging. De Arabieren dachten dat de chalcedoon moed en kracht schonk.
Werking
Veel mensen kennen edelstenen bepaalde spirituele of fysieke krachten toe. Mijn keuze voor edelstenen is hier niet op gebaseerd, ik vind het gewoon prachtige stenen, gevormd in de Schepping, waar wij van kunnen en mogen genieten.
Chalcedoon kan voorkomen in tal van kleuren. De kleur en de aanwezige elementen bepalen de effecten op de gezondheid. Blauwe chalcedoon zou helpen bij spreekstoornissen als stotteren en heesheid. Chalcedoon heelt als silicaat infecties en ontstekingen van vooral de luchtwegen, zoals verkoudheid of de gevolgen van roken. Hij stimuleert de regeneratie van huid en slijmvliezen. Blauwe chalcedoon verlaagt de bloeddruk, verlaagt het cholesterolgehalte en verkoelt bij koorts. Blauwe chalcedoon zou helpen bij problemen met schouder en nek. Hij neemt beginnende blokkades weg van spieren, zenuwen en skelet. De steen versterkt het skelet en ondersteunt het herstel bij botbreuken.