Jade

Vandaag ga ik jullie wat vertellen over de steen jade. Jade is een veel gebruikte steen in sieraden. Omdat deze steen zoveel verschillende kleuren kent, past het dus in veel sieraadontwerpen. Tijd om daar iets over te vertellen.

Wat is jade

Jade heeft een wat ‘zepig’ uiterlijk en is er in vele kleuren, zoals: groen, oranje, bruin, blauw, lavendel lauw, roomkleurig, rood en wit. Jade kan uit twee steensoorten bestaan: jadeiet en nefriet, of een combinatie van de twee. De werking is nagenoeg gelijk aan elkaar. Hij wordt vaak gevonden met aderen, vlekken en strepen. De waarde hangt in het algemeen af van de kleur en de intensiteit ervan, de levendigheid en textuur, maar ook van zuiverheid en transparantie. Alleen de beste jade heeft een uniforme kleur. Bij sieraden zijn de fijne violette tinten van lavendel jade erg populair. De hoogsteprijs wordt bereikt door het zeldzame, smaragdgroene van de Imperial Jade, een kleur van ongelooflijke diepte. Jade is gevoelig voor warmte, het is raadzaam de steen te beschermen tegen zonlicht en spotverlichting.

Oorsprong jade

De naam jade is afgeleid van pierre de ijada = lumbale steen, omdat de steen door de indianen een keer als genezend effect op de lumbale nierziekte werd beschouwd. Hij ontving zijn naam pas in de 16 eeuw tijdens de verovering van Mexico door de Spanjaarden. Jade is ontdekt in Brazilië, China, de Cycladen in Griekenland, Duitsland, Canada, Myanmar, Tibet, Verenigde Staten, Rusland, Guatemala en Japan.

Cultuur

Uit de jonge steentijd (ongeveer 11.000 v. Chr.) zijn gebruiksvoorwerpen van jade, zoals bijlen en messen, gevonden. Jade werd vaak gebruikt voor wapens. In China was jadeiet en vooral nefriet al vanaf 5000 v. Chr. in gebruik voor gebruiksvoorwerpen en rituele voorwerpen. In China werden groene stenen erg gewaardeerd, vooral als ze de typerende groene kleurvan jade of aventurijn hadden. Deze steen gaf zijn bezitter een goede gezondheid, een lang leven en vooral voorspoed. Jade is een juweel van een unieke mythe en symbolische kracht. Al duizenden jaren oefent hij een zeer speciale aantrekkingskracht uit vanwege zijn schoonheid, maar ook vanwege zijn verschillende uitdrukkingsmiddelen.

Werking

Veel mensen kennen edelstenen bepaalde spirituele of fysieke krachten toe. Mijn keuze voor edelstenen is hier niet op gebaseerd, ik vind het gewoon prachtige stenen, gevormd in de Schepping, waar wij van kunnen en mogen genieten.

Men zegt dat alle mineralen uit de jadefamilie veel worden gebruikt in de edelsteentherapie, omdat ze een grote variëteit aan klachten en kwalen kunnen helen. Het bekendst is de werking op blaas en nieren. Jade stimuleert en ontgift de nieren. Omdat jade zorgt voor een betere afvoer van urinezuren, worden reumatische klachten en jicht verzacht. Het werkt ook goed tegen het vasthouden van vocht. Het heeft een sterk effect op huid, haar en nagels, maar ook op het beenderstelsel en de spieren. Littekens worden minder zichtbaar als je jade draagt. Jade is een steen van het hart, vermindert hoge bloeddruk en verlicht hartklachten, zoals hartritmestoornissen.