Jaspis

Het is alweer een poosje geleden dat ik een blog heb geschreven. De hoogste tijd voor het bespreken van een andere natuursteen. Vandaag ga ik iets schrijven over de prachtige steen jaspis.

Wat is jaspis

Jaspis is een opake en fijnkristallijne variëteit van quartz. De chemische samenstelling is identiek aan die van agaat, vuursteen en hoornkiezel. De kleuren variëren van geel via rood en roodbruin tot groen. De naam jaspis is via het Latijn en het Grieks (iaspis) ontleed aan een Semitische taal en betekent ‘gevlekte of gespikkelde steen’.

Oorsprong

De belangrijkste vindplaatsen van jaspis zijn India en Mexico (gele), Duitsland (rode) en Afrika, Australië, Brazilië, Egypte, Frankrijk en de VS (overige kleuren). In Nederland komt jaspis veelvuldig voor in de grindafzettingen van de Rijntakken.

Cultuur

Jaspis werd in de Oudheid voor de moeder van alle edelstenen gehouden. Jaspis gold toen als een van de kostbaarste stenen. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen maakten ornamenten, amuletten, zegelstenen en zelfs portretten van jaspis. Veel Egyptische scarabeeen die aan de doden werden meegegeven, zijn gemaakt van rode of gele jaspis. In de Oudheid was jaspis een algemene naam voor quartzen. Het heldere jaspis uit de bijbel (yashpeb) was waarschijnlijk bergkristal. De doorzichtige groene jaspis van de beroemde Romeinse schrijver/wetenschapper Plinius de Oudere (23- 79 n. Chr.) was waarschijnlijk chrysopraas of olivijn. In de middeleeuwen was jaspis de steen en de amulet van de landbouwers en de veefokkers. Het was de steen van de moederlijke kracht van Maria en daardoor de steen van de onbaatzuchtigheid.

Werking

Veel mensen kennen edelstenen bepaalde spirituele of fysieke krachten toe. Mijn keuze voor edelstenen is hier niet op gebaseerd, ik vind het gewoon prachtige stenen, gevormd in de Schepping, waar wij van kunnen en mogen genieten.

Men zegt dat de werking van jaspis afhankelijk is van samenstelling en kleur. Sommige helende effecten gelden voor alle soorten jaspis, maar werken bij de ene kleur sterker dan bij de andere. Jaspis moet direct op de huid gedragen worden om lichamelijke klachten te kunnen oplossen. Groene jaspis helpt bij overspannenheid en oververmoeidheid. Het verlaagt koorts, helpt bij griep, verkoudheden, infecties en ontstekingen van de luchtwegen. Bonte jaspis stimuleert de fantasie. Gele jaspis werkt vooral in op de maag, milt, lever, alvleesklier, twaalfvingerige darm en de dunne darm. Het vergroot de eetlust, helpt bij galproblemen en verbetert het functioneren van maag, darm en lever. Rode jaspis helpt goed tegen verstoppingen. Bruine jaspis geeft energie bij moeheid en uitputting, het stimuleert lever, nieren en blaas. Alle kleuren jaspis maken vasthoudend en wilskrachtig, geven doorzettingsvermogen en daadkracht. Blauwe jaspis is verkoelend bij keelklachten. Witte jaspis helpt bij problemen met botten, gewrichten, pezen en spieren. Jaspis helpt tegen jicht, stimuleert de doorbloeding, versterkt het immuunsysteem en vergroot de weerstand tegen allerlei soorten vervuiling en straling.