Lapis lazuli

Deze keer neem ik de prachtige steen lapis lazuli onder de loep. Het is één van mijn favoriete stenen door de mooie diepblauwe kleur, tevens zitten er ook andere kleuren in.

Wat is lapis lazuli

Lapis lazuli is een prachtig blauw gesteente met kenmerkende gouden pyrietspikkels. De steen bestaat uit meerdere mineralen, waarvan lazuriet de belangrijkste is. Soms bevat de steen ook stukjes wit; dat is calciet en soms marmer. Andere namen voor lapis lazuli zijn lapis en lazuursteen. Is de steen vrijwel egaal kobaltblauw, dan heet hij Royal Blue of Koningsblauw. Lapis lazuli met veel wit wordt Chili lapis genoemd, naar de vindplaats. De lapis lazuli wordt al meer dan 9000 jaar gebruikt als siersteen en heelsteen. Het is de nationale steen van Afghanistan en Bolivia.

Oorsprong lapis lazuli

De beste kwaliteit lapis lazuli komt uit Afghanistan en is blauw met goudkleurige spikkels zonder wit. De belangrijkste vindplaats is Badakhshan in noordoost-Afghanistan. De naam lapis lazuli betekent letterlijk ‘blauwe steen’. Lapis is het Latijnse woord voor ‘steen’. Lazuli is afgeleid van Middellatijns lazulum, een verbastering van het Perzisch Lazward, de vindplaats van dit mineraal.

Cultuur

De oude Soemerische beschaving (3500-2000 v. Chr.) Uit Mesopotamië was dol op lapis lazuli. Dit gesteente is in veel sieraden en objecten verwerkt. Er zijn prachtige mozaïeken op muren en vloeren teruggevonden. De lapis lazuli was voor de oude Egyptenaren (ca. 3300-300 v. Chr.) een heilige steen. De donkerblauwe lapis lazuli, doorspikkeld met gouden pyrietdeeltjes, werd geassocieerd met de nachtelijke sterrenhemel. De blauwe kleur werd ook geassocieerd met het levenbrengende water van de Nijl. Lapis lazuli werd gebruikt om sieraden van te maken en er zijn veel amuletten van lapis lazuli teruggevonden (scarabeeen). Ook in het graf van Toetanchamon is het teruggevonden. Het masker van Toetanchamon is gemaakt van zuiver goud, ingelegd met strepen van lapis lazuli. Volgens het Boek der doden diende de scarabee die op het hart van de dode werd geplaatst, van lapis lazuli te zijn.

Werking

Veel mensen kennen edelstenen bepaalde spirituele of fysieke krachten toe. Mijn keuze voor edelstenen is hier niet op gebaseerd, ik vind het gewoon prachtige stenen, gevormd in de Schepping, waar wij van kunnen en mogen genieten.

Men beweert dat lapis lazuli innerlijke rust en vrede brengt. De steen maakt eerlijk en oprecht en helpt innerlijke waarheid te vinden. De steen bevordert creativiteit en heeft een positief effect op vriendschappelijke en liefdesrelaties. Lapis lazuli heeft een sterke werking op de keel, het helpt tegen aften, amandelontsteking, keelpijn, keelontsteking, bronchitis en klachten van strottenhoofd, schildklier en stembanden. Het heeft een positieve werking op migraine, slaapproblemen, duizeligheid, stress, het immuunsysteem, het gehoor en verlaagt de bloeddruk. Het kan ondersteunen bij het herstel na een herseninfarct of TIA.

Lapis lazuli niet reinigen met water, de steen kan hierdoor worden aangetast.