Messing

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 1047383405.jpg

Bij het maken van mijn sieraden gebruik ik regelmatig messing in plaats van goudmetaal. Messing is een hoogwaardig materiaal en blijft mooi, in tegenstelling tot goudmetaal.

Messing

Messing, of geelkoper, is een legering van koper en zink. Het is een waardevol materiaal vanwege zijn hardheid en goede zelfsmerende eigenschappen.

Geschiedenis

Messing is bekend bij de mensheid sinds prehistorische tijden, lang voordat het materiaal zink was ontdekt. Het werd gemaakt door koper met zinkspaat te smelten. Zinkspaat is een zinkerts. In Dinant en Stolberg werd veel messing vervaardigd. Hier werd koper gemengd met zinkerts uit de groeve van Kelmis. Het museum Vieille Montagne in Kelmis presenteert deze geschiedenis. Tegenwoordig wordt bijna 90% van messinglegeringen hergebruikt. Messingschroot wordt verzameld en gaat terug naar de gieterij waar het omgesmolten wordt tot het gewenste eindproduct. De voorloper van messing was ongetwijfeld brons.

Eigenschappen

Ondanks het hoge kopergehalte is messing niet schadelijk. Integendeel, koper- zinklegeringen hebben een bacteriedodend effect en voorkomen de kolonisatie van bacteriën. De toevoeging van zink aan koper verlaagt het smeltpunt, de dichtheid, het warmte- en elektrisch geleidingsvermogen en de elasticiteitsmodules. Het verhoogt daarentegen de hardheid en de weerstand van het koper.

Kleur

De kleur van messing is sterk afhankelijk van het zinkgehalte. Het is duidelijk geler dan koper of brons (een legering van koper en tin). Bij ca. 10% zink heeft de legering het zogenaamde “Parijs brons” een mooie roze kleur. Bij ca. 15% wordt de legering goudkleurig. Bij 25 à 30% zink wordt het geel, om bij 40 à 45% opnieuw roze te worden. Wanneer het materiaal lang is blootgesteld aan de buitenlucht wordt het donkerbruin.