Rose quartz

De komende tijd wil ik af en toe iets vertellen over bepaalde edelstenen. Het is leuk en interessant om te weten waar een bepaalde steen zijn oorsprong vindt en uit welke cultuur deze komt.

Wat is rose quartz?

Rose quartz is een quartz variëteit. De kleur varieert van donkerroze tot heel licht, bijna doorschijnend roze. De steen is vaak gebarsten en een beetje troebel. De stoffen mangaan en titaan geven de steen de roze kleur. Hele kleine rutielnaden veroorzaken bij slijpen een zesstralige ster. Rose quartz wordt al heel lang bewerkt als edelsteen. De naam rose quartz wordt gebruikt sinds circa 1800. Daarvoor werd de steen melk quartz of (al)gemene quartz genoemd. Rose quartz is een zusje van de bergkristal en de amethyst. Zonlicht kan rose quartz doen verbleken.

Oorsprong rose quartz

De mooiste en beste rose quartz wordt gewonnen in Madagaskar. Verder komt het ook voor in Mozambique, Kenia en Namibië. Rose quartz met kattenoogeffect wordt in Sri Lanka gewonnen.

In de Verenigde Staten wordt rose quartz gewonnen in de Staten South Dakota, Colorado, Maine en Californië. Ook in India, Japan, Rusland en Kazachstan wordt rose quartz gewonnen. Sommige rose quartzen uit Brazilië hebben een kattenoogeffect of asterisme. Asterisme is een stervormig lichteffect dat wordt veroorzaakt door kleine, naaldvormige insluitsels: kleine stukjes ander materiaal, die in een patroon geordend zijn. Asterisme komt ook voor bij rose quartz uit New York en Georgia. Rose quartz van meer dan 20 karaat wordt zelden gefacetteerd. In het American Museum of Naturel History bevindt zich een bol van 625 karaat die asterisme vertoont.

Cultuur

In het oude Egypte werden maskers uit rose quartz gesneden, als zinnebeeld van schoonheid en liefde. In de klassieke Griekse en Romeinse tijd werd rose quartz gelinkt aan de goden Amor en Eros. Egyptenaren en Romeinen gebruikten rose quartz graag om zegelstenen uit te snijden. In China werd en wordt rose quartz gebruikt om beeldjes uit te snijden. In Japan werd het gebruikt om zogenaamde netsuke’s uit te snijden, dat zijn kunstig gemaakte voorwerpen die bij de Japanse klederdracht horen.

Werking

Veel mensen kennen edelstenen bepaalde spirituele of fysieke krachten toe. Mijn keuze voor edelstenen is hier niet op gebaseerd, ik vind het gewoon prachtige stenen, gevormd in de Schepping, waar wij van kunnen en mogen genieten.

Men noemt rose quartz ook wel de steen van het hart en de liefde. Het heeft de naam dat de steen het hart opent om liefde te geven en te ontvangen. Rose quartz zou kalmerend werken bij verdriet en trauma’s, het zou empathie, behulpzaamheid en openheid bevorderen, creativiteit en fantasie stimuleren. Fysiek zou het een positieve werking hebben op het hart, borst- en longkwalen, geslachtsorganen, vruchtbaarheid en seksuele problemen. Het zou duizeligheid voorkomen en helpen bij ouderdomskwalen zoals Parkinson en Alzheimer. Ook wordt er een aantal geneeskrachtige werkingen aan toegekend, bijvoorbeeld tegen galblaasproblemen, liefdesverdriet, slaapstoornissen en tegen pijn door gordelroos. En het zou ook de doorbloeding verbeteren.