Zonnesteen 

Wat is zonnesteen?

De perzik- tot oranjekleurig glinsterende zonnesteen is genoemd naar het glinsteren van de zon. De kleur kan variëren van beige-geel, lichtbruin-oranje, perzik-roze tot oranje-rood. De zonnesteen is een veldspaat en is familie van de maansteen en de labradoriet.Zonnesteen wordt ook wel aventurijn-veldspaat genoemd. De wetenschappelijke naam is oligoklaas of oligoklaas-veldspaat.

Oorsprong en cultuur

De zonnesteen heeft zijn naam gekregen ná de maansteen, waarvan het familie is. Vanwege de geel-oranje glinstering, de kleur en de werking voelde het logisch om deze steen zonnesteen te noemen. De benaming oligoklaas-veldspaat is afgeleid van de Griekse woorden oliglos (kleine) en klasis (breken/breuk) en de Duitse woorden Feld (veld) en spalten (splijten). Spaat is de term voor gesteente dat geen erts bevat. De Vikingen (800 – 1100) gebruikten volgens de overlevering een zonnesteen als kompas, om hun koers te bepalen op zee. Naar alle waarschijnlijkheid ging het niet om een veldspaat, maar om IJslands spaat.

Werking

Veel mensen kennen edelstenen bepaalde spirituele of fysieke krachten toe. Mijn keuze voor edelstenen is hier niet op gebaseerd, ik vind het gewoon prachtige stenen, gevormd in de Schepping, waar wij van kunnen en mogen genieten.

Zonnesteen brengt warmte, vreugde, openheid en welwillendheid, het versterkt je gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen, dat maakt optimistisch en blij. Zonnesteen werkt als een natuurlijk antidepressivum, het helpt in herfst, winter en voorjaar tegen somberheid en psychische klachten door gebrek aan zonlicht. Zonnesteen geeft een positieve kijk op gebeurtenissen. Somberheid verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Men beweert dat zonnesteen de spijsvertering stimuleert, met name de dikke darm en de waterhuishouding. Zonnesteen stimuleert je zelfhelend vermogen, reguleert het autonome zenuwstelsel en versterkt alle organen, vaten en bloedsomloop. Zonnesteen helpt bij slaapstoornissen, reguleert het dag-nachtritme. Zonnesteen verwerkt in een crème of olie verzacht huidklachten zoals psoriasis, huiduitslag, acne, eczeem en wratten.